Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Σότσι: Το θαύμα της Εικόνας με την Παναγία.


         
.Οι πιστοί του ναού του Σότσι μίλησαν για τη θαυματουργή εμφάνιση της εικόνας της Υπεραγίας Παναγίας των Ιβήρων.

Η ιερή εικόνα που αγιογραφήθηκε το 19ο αιώνα βρέθηκε στην παραλία της θάλασσας και μάλιστα την ημέρα που γιορτάζει η εικόνα αυτή στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο, αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός TVC.


Για το ναό σε έναν μικρό οικισμό Γκολοβίνκα αυτή η σεμνή εκ πρώτης όψεως εικόνα της Παναγίας υπήρξε μεγάλο συμβάν. Αγιογραφημένη στο τέλος του 19ου αιώνα μάλλον παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στο νερό. Κατά τη δήλωση των ιερέων στο ναό την εικόνα αυτή έφερε μια γυναίκα που παραθέριζε στον οικισμό.

Πηγή ενοριακή ζωή

Το μικρό μας ιατρείο στο Λουγκουζί ολοκληρώθηκε!!



Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού ολοκληρώθηκε το μικρό μας ιατρείο στο χωριό Λουγκουζί της Ουγκάντας.Με τη βοήθεια κάποιου ευσεβούς νέου οικογενειάρχη ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μικρού ιατρείου που θα έχει σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος για την  εξέταση των ανθρώπων του χωριού και κυρίως των παιδιών.Το σχέδιό μας είναι να δημιουργήσουμε σε σταθερή εβδομαδιαία βάση την επίσκεψη γιατρών για τις ανάγκες του χωριού.Ήδη γιατρός  από την Ναμουγκόνα πραγματοποιεί επισκέψεις σε επείγοντα περιστατικά του χωριού.Οι κάτοικοι του Λουγκουζί είναι πολύ χαρούμενοι για το νέο πρόγραμμα της ιεραποστολής μας και περιμένουν τη συνέχεια και διεύρυνσή του..Ολους εσάς για τη βοήθεια και στήριξη ευχαριστούμε πολύ!!

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (2013)


Την 28η Οκτωβρίου 2013., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, εχοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Ακολούθως ο Μακαριώτατος προέστη της επισήμου Δοξολογίας για την Εθνική Επέτειο, ως και της επιμνημόσυνης δεήσεως υπέρ των πεσόντων αιγυπτιωτών αγωνιστών κατά το εθνικό έπος του έτους 1940.
Στις πνευματικές αυτές εκδηλώσεις παρέστη για πρώτη φορά ο Εξοχ.Διοικητής της Αλεξανδρείας Στρατηγός Τάρεκ Μάγκντι, στο πρόσωπο του οποίου ο Μακαριώτατος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την παρουσία του και εμπιστοσύνη για την εργώδη προσπάθεια που έχει αναλάβει προκειμένου να αναμορφώσει την Αλεξάνδρεια. Επίσης παρευρέθησαν ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστος Καποδίστριας, ο Έφορος των Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Πάρις Μακρής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητος κ.Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Πρόεδροι Σωματείων και Φορέων της πόλεως, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων και άλλοι επίσημοι.
πηγή Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής

Γέροντας Θαδδαίος:Περί του πνευματικού κόσμου

  

μοναχός προσευχήΌταν ήμουν στον ενοριακό ναό του Βλάσκι Ντολ ήρθε ένας χωρικός να με δει και να μου πει την ιστορία του. Να τι μου διηγήθηκε:
Καθόταν στα σκαλοπάτια του σπιτιού του , κουρασμένος έπειτα από ένα επίπονο μεροκάματο στα χωράφια, όταν εμφανίστηκε απ᾿ το πουθενά ένας ξένος. Ο χωρικός φαντάστηκε ότι ο άνθρωπος εκείνος ήταν κάποιος απρόσμενος επισκέπτης στο σπίτι του, αλλά ο ξένος τον προσκάλεσε να βαδίσουν για λίγο μαζί. Έτσι κι έγινε. Ο χωρικός δεν είχε ιδέα πού τον οδηγούσε ο ξένος. Στην πορεία, εμφανίστηκε έξαφνα μπροστά τους μια γυναίκα. Έλαμπε ολόκληρη. Ρώτησε:
Πηγή Διακόνημα

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ´ ΛΟΥΚΑ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ)


«μη φοβού∙ μόνον πίστευε»

α. Διπλό θαύμα του Κυρίου καταγράφει το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα: πρώτον, την ανάσταση της κόρης του αρχισυνάγωγου Ιάειρου, καθώς ο Κύριος ανταποκρίθηκε στο αίτημά του και πήγε  στο σπίτι του καταρχάς για να τη θεραπεύσει, δείγμα και πάλι ότι είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, και δεύτερον, μέχρι να φτάσει εκεί, τη θεραπεία μιας  αιμορροούσας γυναίκας, την οποία θεραπεύει με έναν ανεπίγνωστο για τους πολλούς τρόπο. Μόνον όταν θα αποκαλύψει την «εξελθούσαν δύναμιν» από Αυτόν, τότε η θεραπευμένη γυναίκα θα παρουσιαστεί τρέμοντας ενώπιόν Του, για να φανερώσει τη θεραπεία της και να εισπράξει το «η πίστις σου σέσωκέ σε».
πηγή Ακολουθείν π.γεώργιος Δορμπαράκης

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Όποιος μεριμνά για τον αδελφό του, μεριμνά και για τον εαυτό του

 

Φωτογραφία: More Good Foundation
Φωτογραφία: More Good Foundation

Πού είναι λοιπόν τώρα εκείνοι, που προφασίζονται και λένε τα ψυχρά αυτά λόγια: «Και τι με μέλει εμένα για τον άλλον;», ή «τι κοινό, και ένωση έχω εγώ με αυτόν, για να τον βοηθήσω και να τον διορθώσω;». Ας μάθουν αυτοί, ότι τους ελέγχει και η φύση μας και ο ίδιος ο νόμος και το ίδιο το Ευαγγέλιο και η ίδια η κοινωνία και ο ίδιος ο αόρατος πόλεμος, που έχουν οι αδελφοί τους Χριστιανοί. Ας ακούσουν μάλιστα και τον ιερό Χρυσόστομο, που τους ελέγχει με τα χρυσά του και μελίρρυτα λόγια. Διότι αυτός, άλλοτε τους λέει να μη λένε τέτοια λόγια, επειδή είναι σατανικά και χαρακτηριστικά της απανθρωπιάς του διαβόλου, και ότι οι Χριστιανοί με το διάβολο δεν έχουν καμιά ένωση και κοινό, αλλά με τους αδελφούς τους έχουν πάμπολλα κοινά:
Πηγή διακόνημα

Εκοιμήθη εν Κυρίω στην Ουγκάντα ο π.Ειρηναίος Ματζίμπι


Εκοιμήθη εν Κυρίω πλήρης ημερών στην Ουγκάντα ο π.Ειρηναίος Ματζίμπι που ήταν από τους πρώτους κληρικούς που αγωνίστηκαν και πάλεψαν για την εδραίωση της ορθοδοξίας στην Ουγκάντα.Ελληνομαθής και κυριολεκτικά λάτρης της Ελλάδας είχε για την πατρίδα μας μόνο καλά λόγια να πει.Απλός και προσιτός ως το τέλος της ζωής του ζούσε σε ένα φτωχικό σπίτι μέσα στην αγάπη και τη φροντίδα των παιδιών του.Στην τελευταία επίσκεψή μας στην Ουγκάντα  τον ιούλιο του 2013,μας ευχαρίστησε για την αγάπη των Ελλήνων και την φροντίδα για το λαό του.Η εξόδιο ακολουθία εψάλλη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Ναμουγκόνα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη καμπάλλας και πάσης ουγκάντας κ.Ιωνά, με την παρουσία πλειάδος ιερέων και πολλών Ορθοδόξων.Ο π.Ειρηναίος ετάφη στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου.Έτσι έγινε ένας ακόμα σπόρος που ετάφη για να καρπίσει ο αμπελώνας του Χριστού στην Αφρική.

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΗΡ ΗΜΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ο ΣΑΒΒΑΪΤΗΣ


 


«Ο όσιος Στέφανος έζησε και άκμασε περί τα τέλη του ογδόου αιώνος μ.Χ. και αγωνίστηκε κατά των αιρέσεων. Υπήρξε και εκκλησιαστικός ποιητής ασματικών τροπαρίων, όπως μας το αναφέρει ο άγιος Θεοφάνης ο Γραπτός, στον κανόνα που συνέθεσε προς χάριν του οσίου».

Ο υμνογράφος της ακολουθίας του οσίου Πατέρα Στεφάνου, άγιος Θεοφάνης ο Γραπτός, από τους γνωστότερους και σπουδαιότερους υμνογράφους της Εκκλησίας μας, τονίζει τον διπλό αγώνα του οσίου. Πρώτον, κατά των αιρέσεων, που λυμαίνονταν την ορθόδοξη πίστη. Υπήρξε από εκείνους που έχοντας τη χάρη του αγίου Πνεύματος εξέθεταν ορθά τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, με αποτέλεσμα να αναδύεται η ευωδία του μύρου των δογμάτων της:
Πηγή Ακολουθείν π.γεώργιος Δορμπαράκης

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΝΗΨΗ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΕΤΗΣ .

          imverias.blogspot.gr 
.Η νήψη είναι η μέθοδος πνευματική που απελευθερώνει εντελώς τον άνθρωπο με τη βοήθεια του Θεού από σκέψεις μολυσμένες από πάθη, από λόγια και έργα πονηρά, αν εφαρμόζεται πολύν καιρό και πρόθυμα.

Η νήψη, όταν περπατάει κανένας το δρόμο της, χαρίζει δυνατό, και ακόμη φανέρωση θεϊκών μυστικών και απόκρυφων αληθειών.

Η νήψη βοηθάει στην εφαρμογή κάθε εντολής του Θεού που βρίσκεται στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και χορηγεί κάθε αγαθό του «μέλλοντος αιώνος», του αιώνος δηλαδή που πρόκειται να έρθη.

Νήψη είναι ουσιαστικά καθαρότητα της καρδιάς. Ακριβώς γιατί είναι τόσο μεγάλη και όμορφη αρετή ή, για την ακρίβεια, εξαιτίας της αμέλειάς μας, είναι σήμερα πολύ σπάνια στους μοναχούς. Αυτήν την αρετή μακαρίζει ο Χριστός λέγοντας «μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται». Επειδή λοιπόν τέτοια αρετή είναι η νήψη είναι ακριβή η τιμή της.
Πηγή Αγιορείτικο βήμα

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΣ (23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)



«Ο άγιος Ιάκωβος ο αδελφόθεος έγινε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων. Πρώτος έγραψε και τη θεία Λειτουργία, καθώς τη διδάχθηκε από τον ίδιο τον Κύριο. Αυτήν τη λειτουργία έπειτα την έκανε  συντομότερη ο Μέγας Βασίλειος, και μετά από αυτόν ο θείος Χρυσόστομος, λόγω της αδυναμίας των ανθρώπων. Επειδή εποίμενε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων και με τη διδασκαλία του έκανε πολλούς από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες να πιστεύουν στον Κύριο, εκίνησε σε οργή του Ιουδαίους. Τον συνέλαβαν λοιπόν και τον έριξαν από το άκρο του Ιερού και έτσι τον σκότωσαν. Περί του ότι λέγεται αδελφόθεος, υπάρχει αυτός ο λόγος από την παράδοση. Όταν ο μνήστωρ Ιωσήφ μοίραζε τη γη που είχε στα παιδιά από την πρώτη του γυναίκα και ήθελε να δώσει μερίδιο και στον Υιό και Θεό εκ της αγίας Παρθένου, οι μεν άλλοι από τα θεωρούμενα αδέλφια του δεν δέχτηκαν, ο δε Ιάκωβος τον έλαβε στη μερίδα του συγκληρονόμο. Γι’  αυτό κλήθηκε όχι μόνον αδελφόθεος, αλλά και Δίκαιος».
Πηγή Ακολουθείν.π.Γεωργίου Δορμπαράκη

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Επισκοπή Μοζαμβίκης: Χειροτονήθηκε ο πρώτος Μοζαμβικανός Κληρικός!



Θεόδωρος Εδέσσης, Όσιος: “100 ψυχωφελή κεφάλαια”

 

trt.tif11. Οι αναμνήσεις όσων πράξαμε μ’ εμπάθεια, τυραννούν εμπαθώς την ψυχή μας. Όταν οι εμπαθείς ενθυμήσεις εξαλειφθούν ολότελα από την καρδιά μας, τότε έχομε σημάδι συγχωρήσεως των αμαρτιών μας. Γιατί έως ότου κινείται η ψυχή εμπαθώς, είναι φανερή η δύναμη της αμαρτίας επάνω της.
12. Τα σωματικά και υλικά πάθη λιγοστεύουν και μαραίνονται με τις σωματικές κακοπάθειες· τα ψυχικά και μη φαινόμενα, εξαφανίζονται με την ταπεινοφροσύνη, την πραότητα και την αγάπη.
13. Την εμπαθή επιθυμία μαραίνει η εγκράτεια ενωμένη με την ταπεινοφροσύνη· το φλογισμένο θυμό καταπραΰνει η αγάπη· το λογισμό που περιπλανιέται εδώ και εκεί, τον συγκεντρώνει η εντατική προσευχή με ενθύμηση του Θεού· και έτσι καθαρίζεται το τριμερές της ψυχής. Αυτό τακτοποιώντας και ο θείος Απόστολος, έλεγε: «Επιδιώκετε την ειρήνη με όλους και τον αγιασμό, που δίχως αυτόν κανείς δε θα δει τον Κύριο».
14. Μερικοί είχαν απορία, ποιο από τα δύο, οι έννοιες κινούν τα πάθη ή τα πάθη κινούν τις έννοιες; Και άλλοι είπαν το ένα, άλλοι το άλλο. Εγώ λέω, οι έννοιες είναι που κινούνται από τα πάθη. Γιατί αν δεν βρίσκονταν μέσα στην ψυχή τα πάθη, δεν θα την ενοχλούσαν οι εμπαθείς έννοιες.
πηγή Διακόνημα

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΩΤΗΣ .

πηγή Αγιορείτικο βήμα 
1Λάρισα-21/10/1773

του Κων. Α. Οικονόμου, δασκάλου

Ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από οικογένεια λευιτική. Ο ιερέας πατέρας του είχε γεννηθεί στο Γεράκι της Λακωνίας και η μητέρα του στις Γούβες Μονεμβασιάς.

Το 1770, την περίοδο των Ορλοφικών, έγινε στην περιοχή επιδρομή Αλβανών που έφερε την καταστροφή. Ο πατέρας του φονεύτηκε ενώ η μητέρα του και ο ίδιος αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν στο σκλαβοπάζαρο της Λάρισας. Και οι δυο πουλήθηκαν σε έναν Οθωμανό από τη Θεσσαλονίκη. Ο αφέντης του Ιωάννη, επειδή ήταν άτεκνος, επεδίωκε να υιοθετήσει το μικρό ορφανό Χριστιανόπουλο.
Γι΄ αυτό το λόγο καθημερινά προσπαθούσε να τον κάνει να αλλαξοπιστήσει. Όμως εκείνος, παρά τα παρακάλια και τις απειλές, έμενε σταθερός στην πίστη του. Εκνευρισμένος ο Τούρκος από τη στάση του Ιωάννη, τον οδήγησε μια μέρα με το γυμνό του ξίφος στην αυλή ενός τζαμιού της Λάρισας. Εκεί με τη βοήθεια και άλλων Οθωμανών προσπάθησαν με κλωτσιές και χτυπήματα να τον κάνουν να υποχωρήσει. Εκείνος όμως απαντούσε ανδρεία: “Δε γίνομαι Τούρκος. Εγώ Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θέλω ν΄ αποθάνω.” Η γυναίκα του Οθωμανού προσπάθησε με μάγια, βοηθούμενη από άλλες γριές Τουρκάλες, να διαστρέψει την πίστη του. Μάταια όμως. Η Θεία Χάρη προστάτευε το νεαρό Ιωάννη.

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΗΡ ΗΜΩΝ ΙΛΑΡΙΩΝ Ο ΜΕΓΑΣ

  

«Ο όσιος Ιλαρίων έζησε επί της βασιλείας Κωνσταντίνου του μεγάλου. Γεννήθηκε και ανατράφηκε στην πόλη της Γάζας από γονείς ειδωλολάτρες. Από μεγάλη αγάπη προς τα γράμματα πήγε στην Αλεξάνδρεια, όπου μορφώθηκε, αλλά και δέχθηκε την πίστη του Χριστού. Έγινε ζηλωτής του Μεγάλου Αντωνίου, τον οποίο ακολούθησε, και έζησε μαζί του επ’  αρκετόν. Επέστρεψε κάποια στιγμή πίσω στην πατρίδα του, και όταν πέθαναν οι γονείς του, μοίρασε όλη την περιουσία που του άφησαν στους φτωχούς. Έπειτα απεσύρθη στην έρημο και αποδύθηκε στους πιο μεγάλους ασκητικούς αγώνες, με αποτέλεσμα ο Κύριος να τον χαριτώσει με το χάρισμα της θαυματουργίας, με το οποίο θεράπευσε πολλούς πάσχοντες από σωματικά και ψυχικά νοσήματα. Αργότερα, ανοίχτηκε προς τον κόσμο και αφού πέρασε από πολλές πόλεις και τόπους και χώρες, σε ηλικία ογδόντα ετών ετελεύτησε τον βίο του».
πηγή Ακολουθείν.π.Γεώργιος Δορμπαράκης

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα!!



Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού στο χώρο του χωριού Λουγκουζί στην Ουγκάντα χτίζεται μία καινούργια ορθόδοξη Έκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Σπυρίδωνα.Η εκκλησία χτίζεται με τη προσφορά μιας κυρίας από την Ελλάδα αλλά και τη βοήθεια πολλών ψυχών που συμβάλλουν στο έργο αυτό που ξεκινήσαμε.Οι συνεργάτες της ιεραποστολής μας στην Ουγκάντα μας έστειλαν τις τελευταίες φωτογραφίες που μας χαροποίησαν πολύ!!Θελήσαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας ,γιατί εσείς με τη κάθε προσφορά σας αποτελείτε σημαντικό κομμάτι αυτής της διακονίας.Για την βοήθειά σας ,την αγάπη και την προσευχή σας ευχαριστούμε πολύ.!!Ο Θεός να ευλογεί και να αγιάζει εσάς και την οικογένειά σας.Σας παρακαλούμε να προσεύχεστε για να μη σβήσει η φλόγα της Ιεραποστολής.(δείτε περισσότερες φωτογραφίες)

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Βοηθείστε την Ιεραποστολή μας.!!Την φλόγα που άναψε μην αφήσεις να σβήσει!!


 
Βοηθείστε την Ιεραποστολή μας.
Προμηθευτείτε το βιβλίο :
"Μουέλαμπά" .Ένα ταξίδι ένα όνειρο στην Ουγκάντα.
Η αγορά του συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία μιας ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Ουγκάντα που θα ξεκινήσει με το γυμνάσιο και θα συνεχιστεί με το οικοτροφείο, την Εκκλησία και το Ιατρείο.

Τα παιδιά του πολέμου...!


ΗΠΑ, 2004. Ο μικρός Ιρακινός Saleh ο οποίος έχει ακρωτηριαστεί από αμερικανική βόμβα στο Ιράκ, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Όκλαντ, στην Καλιφόρνια, για να πραγματοποιηθούν διορθωτικές επεμβάσεις. Τα άλλα παιδιά, αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν για την εμφάνισή του και ο μικρός αναστατώνεται. Οι νοσοκόμες για να τον ηρεμήσουν, δένουν πάνω στο ακρωτηριασμένο του χέρι, ένα μολύβι. Ο μικρός Saleh τότε ζωγραφίζει ένα αεροπλάνο που ρίχνει βόμβες. Η φωτογραφία ελήφθη από την Deanne Fitzmaurice και τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ το 2005.
ΗΠΑ, 2004. Ο μικρός Ιρακινός Saleh ο οποίος έχει ακρωτηριαστεί από αμερικανική βόμβα στο Ιράκ, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Όκλαντ, στην Καλιφόρνια, για να πραγματοποιηθούν διορθωτικές επεμβάσεις. Τα άλλα παιδιά, αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν για την εμφάνισή του και ο μικρός αναστατώνεται. Οι νοσοκόμες για να τον ηρεμήσουν, δένουν πάνω στο ακρωτηριασμένο του χέρι, ένα μολύβι. Ο μικρός Saleh τότε ζωγραφίζει ένα αεροπλάνο που ρίχνει βόμβες. Η φωτογραφία ελήφθη από την Deanne Fitzmaurice και τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ το 2005.
Πηγή : Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΥΛΑΜΠΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΛΑΜΠΙΑ

π.Γεώργιος Δορμπαράκης

«Οι άγιοι αυτοί που ήταν αδέλφια, έζησαν επί βασιλείας Μαξιμιανού, στην πόλη της Νικομήδειας, όταν εκεί ηγεμόνας ήταν ο Μάξιμος. Λόγω των διωγμών που είχαν ξεσπάσει, πολλοί από τους Χριστιανούς είχαν καταφύγει σ’  ένα όρος της περιοχής και κρύβονταν εκεί. Κάποια φορά έστειλαν τον άγιο Ευλάμπιο στην πόλη για να αγοράσει άρτους. Αυτός πράγματι κατέβηκε στην πόλη, όπου είδε να έχουν αναρτήσει γράμματα των βασιλικών διατάξεων και κάθισε να τα αναγνώσει.
Πηγή Ακολουθείν

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Μαθήματα πρώτων βοηθειών στο χωριό Λουγκουζί.


 

 

Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού η Ιεραποστολίκή μας προσπάθεια μας στην Ουγκάντα συνεχίζεται.Αυτή τη φορά σε συνενόηση με ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους δημιουργήσαμε πρόγραμμα  μαθημάτων πρώτων βοηθειών στο χωριό Λουγκουζί της Ουγκάντας που τα ατυχήματα είναι πάρα πολλά.

Σκέψεις στο Ευαγγέλιο της Κυριακής (Τοῦ καλοῦ σπορέως)

 


Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη
«Τις είη η παραβολή αύτη;» 
α. Η παραβολή του καλού σπορέως είναι μία από τις γνωστότερες και σπουδαιότερες παραβολές του Κυρίου. Απόδειξη τούτου το γεγονός ότι την διασώζουν και οι τρεις συνοπτικοί λεγόμενοι ευαγγελιστές (Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς) και μάλιστα πρώτη κατά σειράν από τις άλλες. Επίτηδες μάλιστα η Εκκλησία μας την έχει τοποθετήσει να αναγινώσκεται τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι σχετικά τότε ξεκινά η εκάστοτε ιεραποστολική και κηρυκτική, όπως λέμε, περίοδός της.
Παρμένη η παραβολή από την αγροτική ζωή της Παλαιστίνης – κατά την οποία η σπορά προηγείτο του οργώματος – αναφέρεται στον γεωργό, ο οποίος ρίχνει τον σπόρο στο έδαφος, αλλ’ ενώ εκείνος είναι ο ίδιος, όπως και ο σπόρος, η καρποφορία ποικίλλει: αλλού ο σπόρος δεν καρποφορεί καθόλου, λόγω του πατημένου εδάφους, αλλού καρποφορεί ελάχιστα για να χαθεί έπειτα εντελώς, αλλού πολύ πλούσια, σαν το καλό έδαφος, κάτι που είναι ευνόητο ότι τονίζει τον ρόλο και την «ευθύνη» του εδάφους. Η παραβολή δεν φαίνεται ότι κατανοήθηκε από τους ακροατές του Κυρίου. Απαιτήθηκε η ερμηνεία της από Εκείνον, μετά μάλιστα από την ερώτηση και των ίδιων των μαθητών Του: Κύριε, τι σημαίνει η παραβολή αυτή; «Τις είη η παραβολή αύτη;»
πηγή συνοδοιπορία

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Αποστολή ρουχισμού στη Μαδαγασκάρη από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής



Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού η εθελοντική ομάδα κυριών της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής ,ετοίμασε μία αποστολή αρκετά μεγάλη ρουχισμού για την ορθόδοξη Ιεραποστολή της Μαδαγασκάρης.Τα πολλά (κυρίως καλοκαιρινά ρούχα)με ιδιαίτερη φροντίδα ετοιμάστηκαν και εστάλησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου,όπου σε λίγες μέρες ετοιμάζει την αποστολή κοντέινερ για την Αφρικανική χώρα.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΡΙ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΩΝ


Ένα θέμα που δημιουργεί αρκετή σύγχυση σε πολλούς συνανθρώπους μας, ακόμη και σε βαπτισμένους χριστιανούς, είναι το θέμα των ονείρων και των οραμάτων. Δεν είναι εύκολο τις περισσότερες φορές να διακρίνει κανείς αν τα όνειρα ή τα οράματα προέρχονται από τον Θεό, από δαιμονική ενέργεια ή είναι απλώς φυσικά γεγονότα. Γι᾽ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αποδοχή τους ή όχι, κάτι που μας έχουν επισημάνει οι περισσότεροι νηπτικοί και ασκητικοί διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας.
Πηγή Ακολουθείνπ.Γεώργιος Δορμπαράκης

ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑ.... ΑΠΛΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΟ .

ahdoni.blogspot.com 
.Θα ‘θελα να σας μεταφέρω μια ιστορία κάπως διαφορετική, ίσως ουτοπική μα δυνατή και με νόημα μεγάλο. Κάτι που έχουμε ανάγκη πια, σε ότι συμβαίνει δίπλα μας τούτες τις μέρες…

Πριν από χρόνια ένας σπουδαίος γιατρός ταξίδευε με την οικογένειά του στην έρημο με ένα τροχόσπιτο. Ξαφνικά, μετά από ένα απότομο τράνταγμα, το αυτοκίνητο στρίβει δεξιά στο πλάι του δρόμου.


Λάστιχο στον μπροστινό δεξί τροχό. Τα δίδυμα έχουν τρομάξει, η γυναίκα του προσπαθεί να τα ηρεμήσει. «Μην ανησυχείτε», τους λέει, «θα βάλω τη ρεζέρβα και θα συνεχίσουμε». Πράγματι, αλλάζει το λάστιχο με μεγάλο κόπο.
Πηγή Αγιορείτικο βήμα

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΜΑΡΤΑΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙ .

           proskynitis.blogspot.gr 
         
.Κάποια μέρα που πήγα να επισκεφτώ τον άγιο Νήφων, τον βρήκα να κάθεται στο κελί του και να διαβάζει. Μόλις με είδε, χάρηκε πολύ.

Με χαιρέτησε με ιδιαίτερη αγάπη, κι έσκυψε πάλι στο βιβλίο του. Εγώ τον εμπόδισα από το διάβασμα και άρχισα να τον ρωτάω για την μετάνοια. Τότε μου αποκρίθηκε:

-Πίστεψέ με, αδελφέ μου, ότι ο αγαθός Θεός δεν θα κρίνει τον χριστιανό επειδή αμάρτησε…


Παραξενεύτηκα πολύ μ΄ αυτά τα λόγια και τον ρώτησα με σεβασμό:

-Τότε λοιπόν καθώς λες, οι αμαρτωλοί δεν θα κριθούν; Πρέπει δηλαδή να σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει Κρίση;
-Υπάρχει και παραϋπάρχει…, μου απάντησε.
Πηγή Αγιορείτικο βήμα

Ο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΟΣΙΟΣ: Ο ΓΕΡΩΝ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ




 ῾Ολοκληρώνεται σήμερα, μέσα στά πλαίσια τῶν ἐκδηλώσεων τοῦ ῾Ι. Ναοῦ Εὐαγγελιστρίας Πειραιῶς ῾᾽Ενορία ἐν δράσει...᾽, ἡ σειρά - ἀφιέρωμα στούς μεγάλους καί γνωστούς Γέροντες τῆς ἐποχῆς μας, τούς π. Παΐσιο, π. Πορφύριο, π. ᾽Ιάκωβο. ῎Ηδη μιλήσαμε γιά τόν Γέροντα Παΐσιο, γιά τόν Γέροντα Πορφύριο, κι ἀπομένει ἡ μικρή ἀναφορά καί στόν Γέροντα ᾽Ιάκωβο. Βέβαια, ἐξηγήσαμε καί τίς προάλλες ὅτι δέν εἶναι οἱ μόνοι Γέροντες τῆς ἐποχῆς μας. Εὐλογηθήκαμε ἀπό τόν Θεό μέ τήν παρουσία καί ἄλλων, παλαιοτέρων καί νεωτέρων, σάν τοῦ Γέροντος ᾽Εφραίμ Κατουνακιώτη, τοῦ Γέροντος Σωφρονίου τοῦ ῎Εσσεξ, τοῦ Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου, τοῦ Γέροντος ᾽Αμφιλοχίου τῆς Πάτμου.
πηγή Ακολουθείν.π.Γεώργιος Δορμπαράκης