Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΥΠΟΜΕΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ




Στην Καλύβα «Αγία Τριάς» της ίδιας Σκήτης, ασκητικά ζούσανε πέντε αδέρφια κατά σάρκα, οι όποιοι γίνανε Μοναχοί, και πήρανε τα ονόματα: Αθανάσιος, Γρηγόριος, Αρτέμιος, Φιλάρετος και Μακάριος.

Στην αρχή ζούσανε ομόφωνα με ειρήνη και αγάπη, υπακοή και σεβασμό προς το σχήμα και την Καλογερική, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Μοναχισμού.

Με την πάροδο όμως του χρόνου, ξεθύμανε εκείνη ή πρώτη ευλάβεια και λίγο το αδελφικό θάρρος, λίγο το θέλημα πού με τέχνη και πολλή μαστοριά βάνει ό Διάβολος, άρχισαν να κάνει ό καθένας ότι ήθελε, χωρίς να ρωτάει τον άλλον.
Πηγή : Αηδόνι

Η νηστεία είναι φυλακτήριο της ψυχής.

nisteia
Ανδρέας Παπαβασιλείου
Διδάκτωρ Θεολογίας

Από την Καθαρά Δευτέρα, εισερχόμαστε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, χρακτηριστικό της οποίας είναι οι κατανυκτικές πρωϊνές και απογευματινές Ακολουθίες, κατά τις οποίες εξαίρονται, ως ουράνια χαρίσματα, οι τρεις μεγάλες αρχές του ηθικού βίου: Η νηστεία, η προσευχή και η αγρυπνία, η οποία συνδυάζεται και με τη μετάνοια.
Θα ήταν ευχής έργο, αν μπορούσαμε να ασχοληθούμε στο άρθρο μας αυτό και με τα τρία θεμελιώδη αυτά χαρίσματα του πνευματικού βίου, όμως ο περιορισμένος χώρος ενός δημοσιογραφικού κειμένου μάς επιβάλλει την ενδιατριβή μόνο με το ένα από αυτά.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η «μάμα Νίνα» είναι μια χαρούμενη, υπερδραστήρια συνταξιούχος φιλόλογος από τη Σκιάθο που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ιεραποστολή της Αφρικής...

Ο μικρός Σαμ αγκαλιά με τη «μάμα Νίνα», όταν πλέον είχε αρρωστήσει. «Τις πρώτες μέρες, όταν φωνάζαμε το όνομά του έτρεχε να κρυφτεί, νόμιζε ότι θα τον χτυπούσαμε. Σιγά σιγά ξεθάρρεψε και δεθήκαμε σαν Ο Σαμ, χτυπημένος από το AIDS που δηλητηρίασε το τρυφερό κορμάκι του, ξεψύχησε στα χέρια της «μάμα Νίνα», ο αρχιεπίσκοπος Κένυας κ. Μακάριος δεν εκφωνεί τις ομιλίες του αν δεν τις διορθώσει η «μάμα Νίνα» και στο οικοτροφείο της μητρόπολης στο Ναϊρόμπι οι ιεροσπουδαστές χορεύουν συρτάκι χάρη στη «μάμα Νίνα».



Η «μάμα Νίνα» είναι μια χαρούμενη, υπερδραστήρια συνταξιούχος φιλόλογος από τη Σκιάθο που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ιεραποστολή της Αφρικής. Διδάσκει ελληνικά σε Αφρικανούς ιεροσπουδαστές, φροντίζει μικρά παιδιά στα πέντε ορφανοτροφεία της Μητρόπολης Κένυας, επιμελείται τους λόγους και την αλληλογραφία του μητροπολίτη κ. Μακάριου.
Πηγή : Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Το μικρό Προσευχητάριο για την Ουγκάντα είναι έτοιμο!!


Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής στο πλαίσιο της Εξωτερικής Ιεραποστολικής της προσπάθειας, δραστηριοποιείται και στον τομέα της πνευματικής ζωής των Ορθοδόξων της Ουγκάντας , και για τούτο προχώρησε και στην έκδοση ενός μικρού προσευχηταρίου που θα περιλαμβάνει προσευχές απλές που θα χρησιμοποιούνται από τους Ορθοδόξους αδελφούς μας αυτής της Αφρικανικής χώρας.
Την  επιμέλεια του προσευχηταρίου έχει ο Θεολόγος Mixmos Kisitu και εκδίδεται με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καμπάλλας και πάσης Ουγκάντας κυρίου Ιωνά.Την επιμέλεια της όμορφης εκδόσεως έχουν οι "Εκδόσεις Κυπρή" τους που ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη και τη φροντίδα που έδειξαν.

Άγιος Σιλουανός:περί ειρήνης και θυμού.




Ὅλοι ἐπιθυμοῦν τὴν εἰρήνη, μὰ δὲν ξέρουν πῶς νὰ τὴν ἀποκτήσουν. Ὁ Μέγας Παΐσιος κυριεύθηκε ἀπὸ θυμὸ καὶ παρακάλεσε τὸν Κύριο νὰ τὸν ἐλευθερώσει ἀπὸ αὐτὸ τὸ πάθος. Ὁ Κύριος ἐμφανίστηκε σ᾿ αὐτὸν καὶ τοῦ εἶπε: «Παΐσιε, ἂν θέλεις νὰ μὴν ὀργίζεσαι, μὴν ἐπιθυμεῖς τίποτε, μὴ κρίνεις καὶ μὴ μισήσεις κανένα καὶ θὰ ἔχεις τὴν εἰρήνη». Ἔτσι κάθε ἄνθρωπος ποὺ κάνει τὸ θέλημά του νὰ ὑποχωρεῖ ἔναντι τοῦ Θεοῦ καὶ τῶν ἀνθρώπων, θὰ εἶναι πάντα εἰρηνικὸς στὴν ψυχή. Ὅποιος ὅμως ἀγαπᾶ νὰ κάνει τὸ θέλημά του, αὐτὸς δὲν θἄχει εἰρήνη.
 
Πηγή : Αηδόνι

Στη Σκέπη Του....

Φωτογραφία

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Εθνεγερσία του 1821

 
Μετά την αραβική κατάκτηση του 642, οπότε οι Άραβες συνθηκολόγησαν με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, η ιστορία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πατριαρχείο, το οποίο, βάσει προνομίων κατοχυρωμένων με φιρμάνια του κατακτητή, είχε αναλάβει το ρόλο της υπεράσπισης των Ελλήνων κατοίκων της Νειλοχώρας. Στους αιώνες που ακολούθησαν ο άλλοτε περίλαμπρος Θρόνος του Αγίου Μάρκου βρέθηκε συχνά σε κατάσταση έσχατης ένδειας υλικών και ανθρωπίνων πόρων, ποιμαίνοντας ένα διαρκώς μειούμενο πληθυσμιακά, αλλά και πενόμενο σώμα πιστών. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διεκτραγωδεί ο Εθνεγέρτης Πατριάρχης Θεόφιλος Β΄ στο συγχαρητήριο γράμμα που έστειλε στον Μοχάμετ Άλι στην αρχή της σατραπείας του (1805): "Οι χριστιανοί μου, οι ραγιά φουκαράδες, είναι πολλά ολίγοι, μόλις ευγαίνουν 200 οσπίτια, και αυτοί προσμένουν από εμέ βοήθειαν."
Πηγή : Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μία μικρή προσφορά για τους Ορθόδοξους αδελφούς της Ουγκάντας.




Μία ακόμη προσφορά από κάποιον αδελφό μας  που ετοίμασε και εκτυπώνει για την Ουγκάντα το "Πάτερ ημών"  πάνω σε  καλαίσθητα λαβαράκια με σκοπό να κοσμήσουν όλες τις τάξεις των σχολείων της  Oρθόδοξης Ιεραποστολής.Τον ευχαριστούμε "από καρδιάς' και ευχόμαστε ο Θεός να τον ανταμείβει με τα πλούσια δώρα της Αγάπης Του.

Μητροπολίτης Λεμεσού: «Ο Χριστός δεν μας άφησε μόνους»

gerontas_athanasios1 (2)Παρακολουθούμε με αγωνία και στενοχώρια αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας και συνεχίζουμε να βοηθούμε το λαό μας με την προσευχή μας, δήλωσε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.
Ο κόσμος εκφράζει αγωνία και ανησυχία για το μέλλον και είναι δικαιολογημένος διότι διαφαίνεται το μέλλον ζοφερό και δύσκολο, είπε ο Μητροπολίτης.
Πρόσθεσε ότι «εμείς πρέπει να βοηθούμε τον κόσμο να έχει εμπιστοσύνη στο θεό. Δεν παραβλέπουμε τη δυσκολία αλλά ο Θεός είναι δυνατότερος.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

«Λάβετε, φάγετε, τούτο μου εστι το Σώμα Πίετε εξ αυτού πάντες, τούτό εστί το Αίμα μου»

29 (2)
Ο Κύριος είπε ότι «κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη από κείνον που θυσιάζει τη ζωή του για χάρη των φίλων του»(Ιω.15,13)
Κι εμείς είμαστε οι φίλοι του (Ιων.15, 14-5), οι αγαπημένοι του, που «δεν αντέχει να ζει χωρίς εμάς» (Ευδοκίμωφ).
Ευρισκόμενοι μέσα στην τραγικότητα του θανάτου κάθε μορφής, έρχεται Εκείνος μέχρις εμάς, θυσιάζοντας τον εαυτό του και μας ανεβάζει στη ζωή.
«Ελάτε, πάρτε, φάτε, πιέτε, » το Σώμα και το Αίμα μου, εμένα τον ίδιο. Σας καλώ, το θέλω, γι’ αυτό υπάρχω. Για σας φίλοι μου, για σας αγαπημένοι μου.»
Δεν πρόκειται για οίκτο, ούτε για ελεημοσύνη. Είναι έκφραση πάθους μεγάλης αγάπης, άνευ ορίων και υπολογισμών.

Κυριακή της Ορθοδοξίας

michaelileonvΓράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο πανηγυρικός εορτασμός της επικρατήσεως της αλήθειας, η νίκη κατά των αιρέσεων και των πλανών, των σχισμάτων και των ερίδων.Επί δύο χιλιάδες χρόνια η ορθοδοξία μένει ορθή, γρηγορούσα, αγαπώσα, αληθινή, δίκαιη, τίμια, ακέραιη, γνήσια και εμπνέουσα.
Δεν παύει, δεν κάμπτεται, δεν λυγίζει, δεν φοβάται, δεν νικιέται, δεν αντιμετωπίζεται και δεν κυριεύεται.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου-Ερμηνεία της Βυζαντινής εικόνος



 
 
Τη συμβολή της Θεοτόκου στη σάρκωση του Λόγου του Θεού φέρνει η
Εκκλησία μας στη μνήμη των πιστών με την εορτή του Ευαγγελισμού. Η
ακολουθία της εορτής είναι στηριγμένη στην αφήγηση του Ευαγγελιστή
Λουκά:
«Εν δε τω μηνί τω έκτω απεστάλη ο άγγελος Γαβριήλ υπό του Θεού εις
πόλιν της Γαλιλαίας, ή όνομα Ναζαρέτ, προς παρθένον μεμνηστευμένην
ανδρί, ω όνομα Ιωσήφ, εξ οίκου Δαυιδ, και το όνομα της παρθένου

« Ἵνα ὦσιν ἕν...» Η περιπόθητη ενότητα!!



το Σεβ. Μητροπολίτου Πατρν κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
 
Λίγο πρίν ἀνέλθη στό Σταυρό ὁ Ἰησοῦς Χριστός προσεύχεται γιά τήν ἑνότητα τῶν ἀνθρώπων, στόν κῆπο τῆς Γεθσημανῆ. Ὁ Ἱερός Εὐαγγελιστής διασώζει τά λόγια τοῦ Κυρίου μας πρός τόν Οὐράνιο Πατέρα. «Πάτερ ἅγιε τήρησον αὐτούς ἐν τῷ ὀνόματί σου οὕς δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἕν καθώς ἡμεῖς» (Ἰω. ιζ,11).
Ὡραῖο  πρᾶγμα καί ἐπιθυμητόν ἡ ἑνότητα. Ὅλοι αἰσθανόμεθα, ὅτι πρέπει νά εἴμεθα ἑνωμένοι μεταξύ μας, γιά νά προοδεύωμε.
Ἀλλά ἄς ἐξετάσωμε σέ βάθος τό θέμα αὐτό. Γιά ποιά ἑνότητα μιλάει ὁ Ἰησοῦς Χριστός; Πῶς ἐπιτυγχάνεται αὐτή ἡ ἑνότητα;
Πηγή : Ιερά μητρόπολη Πατρών

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

῾Καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου...᾽



῾Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ἀποτελεῖ τήν πιό κατανυκτική περίοδο τῆς ᾽Εκκλησίας μας πού σκοπό ἔχει, ὅπως πολλές φορές ἔχει ἐπισημανθῆ, νά μᾶς προετοιμάσει ἔτσι, ὥστε νά μπορέσουμε νά γίνουμε μέτοχοι τῶν συγκλονιστικῶν γεγονότων τῆς Μ. ῾Εβδομάδος, τοῦ Σταυροῦ ἰδίως καί τῆς ᾽Αναστάσεως τοῦ Κυρίου, δεδομένου ὅτι χωρίς προϋποθέσεις ἀδυνατεῖ κανείς νά γευθῆ πνευματικά γεγονότα. Κι ἡ προετοιμασία ἔγκειται στό νά καθαρίσουμε τήν καρδιά μας ἀπό τά νέφη τῶν παθῶν, ἀφοῦ κλείνουν τόν ὁρίζοντά μας γιά νά δοῦμε τόν Θεό. ῾Μακάριοι οἱ καθαροί τῇ καρδίᾳ, ὅτι αὐτοί τόν Θεόν ὄψονται᾽ (Ματθ. 5,8) εἶπε ἄλλωστε ὁ Κύριος.
Πηγή : Ακολουθείν

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Το Τριημέρι...

athos stauros
Του Αρχιμ. Πορφυρίου, Ηγουμένου Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας
Το θέμα είναι να πάρεις την ζωή σου με κέφι και ενθουσιασμό, και μάλιστα τα πνευματικά σου. Άμα ξεκινήσει με μιζέρια, …, ε, τότε, τί να πεις; 

Το τριημέρι το πρωτοάκουσα στο δημοτικό, από μία χωριάτισσα γιαγιά, που ζούσαν κοντά μας.
Ανάμεσα στα φρύδια είχε στιγματισμένον σταυρό, γιά να μην τις μαγαρίσουν οι Τούρκοι, όπως μας έλεγε.
Κρατούσε κάθε χρόνο το τριημέρι, παίρνοντας μόνον αγιασμό, που τον είχε φυλαγμένο στο εικονοστάσι, με τα άγια εικονίσματα.

Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Το "Σύνθημα" της Μεγάλης Σαρακοστής.

 
Πρωτοπρ. Γεωργίου Δορμπαράκη
 
῾᾽Αποθώμεθα τά ἔργα τοῦ σκότους καί ἐνδυσώμεθα τά ὅπλα τοῦ φωτός᾽.
Το "σύνθημα"- προσανατολισμός πού ἀκούγεται καθ᾽ ὅλη τή διάρκεια τῆς Μ. Σαρακοστῆς εἶναι
τό λόγιο τοῦ ἀποστόλου Παύλου, τό ὁποῖο καλεῖ σέ ἀποτίναξη τῶν σκοτεινῶν ἁμαρτωλῶν ἔργων μας καί σέ ἔνδυσή μας μέ τά ὅπλα τοῦ φωτός. ῾᾽Αποθώμεθα τά ἔργα τοῦ σκότους καί ἐνδυσώμεθα τά ὅπλα τοῦ φωτός᾽.
Τό πρῶτο πού μᾶς ἐπισημαίνει ὁ ἀπόστολος εἶναι ν᾽ ἀποδεχθοῦμε ὅτι πολύ συχνά βρισκόμαστε σέ κατάσταση σκότους, δηλ. ἁμαρτίας, γι᾽ αὐτό καί τά ἔργα μας εἶναι ἔργα ἁμαρτωλά. Κι εἶναι γεγονός ὄτι δέν ὑπάρχει ἄνθρωπος καί μάλιστα Χριστιανός, πού νά μήν ὁμολογεῖ μέ εὐκολία τήν ἁμαρτωλότητά του σ᾽ ἕνα γενικό καί ἀόριστο ἐπίπεδο. ῾Καί ποιός δέν εἶναι ἁμαρτωλός;᾽
Πηγή : Ενοριακή ζωή

« Μουέλαμπά »Ένα Ιεραποστολικό ταξίδι στην Ουγκάντα!!


Το πρωί της Κυριακής της Ορθοδοξίας  24 Μαρτίου ,μετά  τη Θεία Λειτουργία και την τελετή της Αναστηλώσεως των εικόνων, και με την ευκαιρία της εβδομάδος της Εξωτερικής Ιεραποστολής,στη μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής , θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουγκάντας που θα περιλαμβάνει αναφορές στην ιστορία και το παρόν της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και Εκκλησιαστικούς ύμνους από νέους φοιτητές από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικανικής χώρας.
Είστε όλοι προσκεκλημένοι!!

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

« Μουέλαμπά » Ένα Ιεραποστολικό ταξίδι στην Ουγκάντα!!


Το πρωί της Κυριακής της Ορθοδοξίας  24 Μαρτίου ,μετά  τη Θεία Λειτουργία και την τελετή της Αναστηλώσεως των εικόνων, και με την ευκαιρία της εβδομάδος της Εξωτερικής Ιεραποστολής,στη μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μονής  Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής, θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουγκάντας που θα περιλαμβάνει αναφορές στην ιστορία και το παρόν της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και Εκκλησιαστικούς ύμνους από νέους φοιτητές από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικανικής χώρας.
Είστε όλοι προσκεκλημένοι.!!!

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Alexander Schmemann Η Μεγάλη Σαρακοστή: «Ένας τρόπος ζωής»


Από: Α. Σμέμαν, Μεγάλη Σαρακοστή - Πορεία προς το Πάσχα, μτφρ. Ελένη Γκανούρη, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 1999.
Με την παρακολούθηση των ακολουθιών, με τη νηστεία, ακόμα και με την προσευχή σε τακτά διαστήματα δεν εξαντλείται η όλη προσπάθεια στη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής. Ή μάλλον για να είναι όλα αυτά αποτελεσματικά και να έχουν νόημα, πρέπει να υποστηρίζονται και από αυτή την ίδια τη ζωή. Χρειάζεται δηλαδή ένας «τρόπος ζωής» πού να μην έρχεται σε αντίθεση με όλα αυτά και να μην οδηγεί σε μια «διασπασμένη» ύπαρξη. Στο παρελθόν, στις ορθόδοξες χώρες η ίδια η κοινωνία πρόσφερε μια τέτοια υποστήριξη με τον συνδυασμό που είχε στα έθιμα, στις εξωτερικές αλλαγές, με τη νομοθεσία, με τους δημόσιους και ιδιωτικούς κανονισμούς, με όλα δηλαδή όσα περιλαμβάνονται στη λέξη πολιτισμός.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Διψάμε!


Εκατομμύρια ανθρώπων σε αυτή τη χώρα υποστηρίζουν ότι είναι Χριστιανοί. Αλλά, πολλοί από αυτούς, πιθανον οι περισσότεροι, μοιάζουν με τους εξής δύο ανθρώπους:
Ο πρώτος ήταν ορθόδοξος Χριστιανός, αλλά τώρα δεν πηγαίνει στην εκκλησία. «Είμαι ακόμα Χριστιανός», λέει. «Αλλά πραγματικά δεν πιστεύω ότι ο Χριστός είναι ο μόνος δρόμος προς τον ουρανό – υπάρχουν πολλοί τρόποι – για τον καθένα ξεχωριστός».
Η δεύτερη έχει έναν θείο που είναι ιερέας. Η ίδια λέει ότι δεν είναι πραγματικά θρήσκα. «Αλλά είμαι Χριστιανή», λέει. «Πιστεύω στο Θεό, ότι υπάρχει Θεός.»
Πηγή : Χριστιανική Φοιτητική Δράση

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Γίνε λίμνη...

 

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένας σοφός γέροντας δάσκαλος. Είχε βαρεθεί να ακούει τον μαθητή του να παραπονιέται συνεχώς έτσι μια μέρα αποφάσισε να τον στείλει να του φέρει λίγο αλάτι.
Όταν εκείνος γύρισε πίσω, ο δάσκαλός του είπε να ρίξει μια γερή δόση σε ένα ποτήρι και μετά να το πιεί.

«Τι γεύση έχει;» ρώτησε ο δάσκαλος.

Πηγή : Ενοριακή ζωή

«Ὅταν δέ νηστεύητε μη γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταί…»

           
Αγαπητοί μου αδελφοί, βρισκόμαστε στο κατώφλι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μπροστά στα πνευματικά αγαθά, τις «αἰώνιες αλήθειες» όπως τις ονομάζει η αγία μας Εκκλησία.
            Μας δίνει το χέρι Του, ο Κύριός μας, να διαβούμε την περίοδο της Σαρακοστής και να βγούμε από την έρημη γη των παθών μας, του φοβερού εγωισμού, της κάθε αμαρτωλής μας επιθυμίας, στην εύφορη γη της αγάπης και της ειρήνης του αναστημένου Χριστού, το Πάσχα.
            Η Εκκλησίας μας έχει την εμπειρία να μας οδηγήσει σωστά, χωρίς ακρότητες, αναπτύσσοντας στον καθένα μας κατά το μέτρο του, τά χαρίσματα που έχει.
            Έτσι πρώτα μας μιλάει για τη Νηστεία, την οποία συνδέει με την υποκρισία και την επίδειξη, που είναι η πιο μεγάλη αμαρτία.
Πηγή : Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο ορισμός της ιεραποστολής

Ζωντανό Ιστολόγιο

Η χαρά του Χριστού, ο Θεός ως κοινωνία προσώπων, η αγάπη και η ιεραποστολή κατά την Γερόντισσα Γαβριηλία από το Ιεραποστολικό blog.

ζωή χαρά παιχνίδι αγάπη κοινωνία


Ἱεραποστολή εἶναι ἡ σωτηρία μας: [] Καί ὁ Μέγας Ἀντώνιος ἔλεγε ὅτι τό κλειδί γιά τή σωτηρία μας εἶναι στά χέρια τοῦ ἀδελφοῦ μας. Κανείς δέν σώζεται μόνος του. Σωζόμαστε ὅλοι μαζί μέσα στήν ἐκκλησία σάν εὐχαριστιακή κοινότητα. Εἶναι ἀδιανόητο νά ἀδιαφοροῦμε γιά τόν ἀδελφό μας καί τή σωτηρία του. Καί μόνο ἡ σκέψη ὅτι μπορεῖ νά ζήσει στήν κόλαση γιά πάντα πρέπει νά μᾶς συγκλονίζει. Ὁφείλουμε νά κάνουμε τά πάντα γιά τή σωτηρία του. Ἄν ζοῦμε μόνο γιά τόν ἑαυτό μας δέν ἀξίζει νά ζοῦμε καί οὐσιαστίκά δέν ζοῦμε. Ζωή εἶναι ὁ Θεός καί ὁ Θεός εἶναι ἀγάπη, εἶναι κοινωνία προσώπων. Ὁ ἄνθρωπος ζεῖ ὅταν ὁμοιάζει μέ τόν Θεό δηλ. ὅταν ἀγαπάει ὅταν κοινωνεῖ ἀληθινά μέ τόν ἄλλο καί τόν Ἄλλο δηλ τόν Θεό. Προορισμός μας εἶναι ἡ Ἀγάπη πρός τόν Θεό καί τόν συνάνθρωπο. [] Ἡ ἱεραποστολή δηλ μᾶς ὁλοκληρώνει σάν χριστιανούς, σάν πνευματικούς ἀνθρώπους. Χαιρόμαστε ἀληθινά καί καλοῦμε καί τούς ἄλλους νά βιώσουν αὐτή τή χαρά.

Ποιές είναι οι συνέπειες της μαγείας;


Γέρων Κλεόπας

Όσοι ασχολούνται με τα μάγια ή τρέχουν στις μαγείες, διαπράττουν μεγάλη αμαρτία ενώπιον του Θεού και εναντίον του Αγίου Πνεύματος, διότι αφήνουν το Θεό και ζητούν βοήθεια από το διάβολο. Αρνούνται τις προσευχές της Εκκλησίας και μπαίνουν στα σπίτια των μάγων.
Εγκαταλείπουν τους λειτουργούς του Χριστού και πηγαίνουν στους υπηρέτες του σατανά. Δηλαδή, αφήνουν το ζων ύδωρ, τον ιερέα και τη σωτήρια χάρη της Εκκλησίας και για τα εμπαθή και ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους ζητούν τη συμπαράσταση των μάγων, που είναι εχθροί του Χριστού. Αρνούνται την αλήθεια και δέχονται το ψεύδος, διότι όλα τα μαγικά λόγια και επικλήσεις είναι ψεύδη και δαιμονικές απάτες.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Γέροντας Παΐσιος: Σας λέω: ό,τι και να δείτε, να μην απελπίζεστε»...

"Θα περάσουμε μια μπόρα. Αυτοί που θα περάσουν την μπόρα θα δούνε και τις καλύτερες μέρες. Ας ευχηθούμε όμως να μη συμβούν στις μέρες τις δικές μας γιατί εμείς πολλά περάσαμε" έλεγε ο Γέροντας Παϊσιος.
" Παλαιότερα ο κόσμος πίστευε κι αν άκουγε κάτι, το δεχόταν και συνετιζόταν. Τώρα, τι να σας πω… Εσείς ξέρω ότι πιστεύετε κι αν σας πω θα στενοχωρεθείτε… Εξ άλλου, αφού πιστεύετε, αγωνίζεστε και δεν έχετε ανάγκη. Αν πάλι το πω σε ανθρώπους που δεν πιστεύουν, θα το ρίξουν έξω. Αλλά σας λέω: ό,τι και να δείτε, να μην απελπίζεστε.
Πηγή : Ενοριακή ζωή

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Άρθρο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β' Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου | Εκτύπωση | Δημιουργήθηκε στις Δευτέρα, 11 Μάρτιος 2013

 Romfea.gr



orfana7
Την 10η Μαρτίου ε.έ άρθρο της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄ υπό τον τίτλο «Στο πλευρό των ορφανών του εμφυλίου» δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News.
Στο άρθρο αυτό ο Μακαριώτατος καταθέτει σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα από την επίσκεψή του την 24η Φεβρουαρίου 2013 στη Στέγη Αγάπης της Μπουραμάτα στο Μπουρούντι.
Εκεί φιλοξενούνται παιδιά των οποίων οι γονείς έχασαν τη ζωή τους κατά τον εμφύλιο πόλεμο που συντάραξε τη χώρα επί δεκατρία χρόνια.
Ακολουθεί το πλήρες άρθρο.
Στο πλευρό των ορφανών του εμφυλίου
Στην καρδιά της αφρικανικής γης υπάρχει μία χώρα ευλογημένη από τον Θεό, το Μπουρούντι.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Κυριακή της Απόκρεω – Η ώρα της κρίσεως


Ευαγγέλιο Κυριακής: Ματθ. κε’ 31-46
31 Ὃταν δὲ ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ καὶ πάντες οἱ ἅγιοι ἄγγελοι μετ᾿ αὐτοῦ, τότε καθίσει ἐπὶ θρόνου δόξης αὐτοῦ, 32 καὶ συναχθήσεται ἔμπροσθεν αὐτοῦ πάντα τὰ ἔθνη, καὶ ἀφοριεῖ αὐτοὺς ἀπ᾿ ἀλλήλων ὥσπερ ὁ ποιμὴν ἀφορίζει τὰ πρόβατα ἀπὸ τῶν ἐρίφων, 33 καὶ στήσει τὰ μὲν πρόβατα ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ, τὰ δὲ ἐρίφια ἐξ εὐωνύμων. 34 τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ·
Πηγή : Χριστιανική Φοιτητική Δράση

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια


Ημερομηνία εορτής: 
Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια
Τύπος εορτής: 
Σταθερή.
Εορτάζει στις 9 Μαρτίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Κυριων , Αγιος Κανδιδος (ή Κλαυδιοσ), Αγιος Δομνας , Αγιος Ευτυχιος (ή Ευτυχησ), Αγιος Σεβηριανος , Αγιος Κυριλλος , Αγιος Θεοδουλος , Αγιος Βιβιανος , Αγιος Αγγιας , Αγιος Ησυχιος , Αγιος Ευνοϊκος , Αγιος Μελιτων , Αγιος Ηλιαδης , Αγιος Αλεξανδρος , Αγιος Σακεδων (ή Σακερδων), Αγιος Ουαλης , Αγιος Πρισκος , Αγιος Χουδιων , Αγιος Ηρακλειος , Αγιος Εκδικιος (ή Ευδικιοσ), Αγιος Ιωαννης , Αγιος Φιλοκτημων , Αγιος Φλαβιος , Αγιος Ξανθιος , Αγιος Ουαλεριος , Αγιος Νικολαος , Αγιος Αθανασιος , Αγιος Θεοφιλος , Αγιος Λυσιμαχος , Αγιος Γαϊος , Αγιος Κλαυδιος , Αγιος Σμαραγδος , Αγιος Σισινιος , Αγιος Λεοντιος , Αγιος Αετιος , Αγιος Ακακιος , Αγιος Δομετιανος (ή Δομετιοσ), Αγιος Γοργονιος , Αγιος Ιουλιανος (ή Ελιανος Ή Ηλιανοσ), Αγιος Αγλαϊος Ο Καπικλαριος

Πληροῦμεν ὑστέρημα σοῦ, Σῶτερ, πάθους,
Τεσσαράκοντα, συντριβέντες τὰ σκέλη.
Ἀμφ' ἐνάτῃ ἐάγη σκέλη ἀνδρῶν τεσσαράκοντα.
Βιογραφία
Και οι σαράντα αυτοί Άγιοι ήταν στρατιώτες στο πιο επίλεκτο τάγμα του στρατού του Λικινίου. Όταν αυτός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, οι Άγιοι σαράντα συλλαμβάνονται αμέσως από τον έπαρχο Αγρικόλα (στη Σεβάστεια). Στην αρχή τους επαινεί και τους υπόσχεται αμοιβές και
Πηγή : Ορθόδοξος Συναξαριστής

Τὸ Μικαλάϊ, ἕνα χωριὸ 30 χιλιόμετρα νοτιανατολικὰ τῆς Κανάνγκα, ἐδῶ στὴν καρδιὰ τῆς Ἀφρικῆς...

 
Από την ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής

Εἶχε ἀρχίσει νὰ ψιχαλίζει ὅταν ξεκινήσαμε γιὰ νὰ ἐπισκεφθοῦμε τὸ Μικαλάϊ, ἕνα χωριὸ 30 χιλιόμετρα νοτιανατολικὰ τῆς Κανάνγκα, ἐδῶ στὴν καρδιὰ τῆς Ἀφρικῆς. Ἀκολουθήσαμε ἕνα χωματόδρομο ποὺ ὅταν βρέξει δὲ μπορεῖς νὰ τὸν περάσεις. Μᾶς διακατεῖχε ἀγωνία, ἆραγε ἐμεῖς θὰ φθάσουμε στὸ χωριὸ ἀφοῦ εἶχε ἀρχίσει νὰ βρέχει. Κάναμε τὸν σταυρὸ μας καὶ ξεκινήσαμε. Ὁ χωματόδρομος σὲ ὁρισμένα σημεῖα γίνεται πολὺ δύσκολος. Στὴν πορεία μας ἀφήναμε δεξιὰ καὶ ἀριστερὰ λασποκαλύβες μὲ χαρούμενα ἠμίγυμνα παιδιὰ ποὺ ἔπαιζαν ἀνέμελα ἔξω ἀπὸ αὐτὲς. Ὅλοι μᾶς χαιρετοῦσαν φωνάζοντας καραμέλα-καραμέλα καὶ ἔτειναν τὰ χέρια τους. Ἡ καραμέλα εἶναι τὸ ἀγαπημένο γλυκὸ τῆς Ἀφρικῆς. Φθάσαμε στὴν ἐνορία τοῦ Προφήτη Ἠλιοῦ στὸ Μικαλάϊ. Μόλις μᾶς εἶδαν ἄρχισαν νὰ κτυποῦν χαρμόσυνα τὶς καμπάνες. Νέοι, γέροι, γυναῖκες, ἄνδρες παιδιὰ, μικρὰ καὶ μεγάλα παρατεταγμένοι μᾶς ὑποδεχόταν.Ἡ χορωδία ντυμένη μὲ τὶς κόκκινες στολές τους ἄρχισαν νὰ ψάλλουν τὸ «ἄξιον ἐστί».
Πηγή : Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Έκδοση μικρού προσευχηταρίου για την Ουγκάντα!


Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής  στο πλαίσιο της Εξωτερικής Ιεραποστολικής της προσπάθειας,  δραστηριοποιείται και στον τομέα  της πνευματικής ζωής  των Ορθοδόξων της Ουγκάντας , και για τούτο προχωρά στην έκδοση ενός μικρού προσευχηταρίου που θα περιλαμβάνει προσευχές απλές που θα χρησιμοποιούνται από τους Ορθοδόξους αδελφούς μας αυτής της Αφρικανικής χώρας

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ο νικητής που δεν τερμάτισε πρώτος !

Να μία από εκείνες τις ιστορίες που σου δίνουν μπόϊ. Σε ανεβάζουν. Σε φορτίζουν με κουράγιο και ελπίδα. Δυστυχώς, τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης τις αγνοούν τις ιστορίες αυτές και τις προσπερνούν.
Λοιπόν, η ιστορία αυτής της φωτογραφίας έχει ως εξής. Στις 2 του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Βάσκος αθλητής Ιβάν Φερναντέζ Ανάγια συμμετείχε σε έναν αγώνα ανώμαλου δρόμου στην Μπουρλάντα, στο Ναβάρρε.
Βρισκόταν στη δεύτερη θέση, σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον προπορευόμενο Αμπέλ Μουτάι, ο οποίος είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα των 3000 μέτρων στήπλ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι.
Πηγή : Συνοδοιπορία

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής – Ελλάδα ( 24 -30 Μαρτίου 2013 )


Ύστερα από απόφαση της Δ.Ι.Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος η “Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής” θα διοργανωθεί φέτος από 24-30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, για την προβολή και την ενίσχυση του Ορθόδοξου ιεραποστολικού έργου, κατόπιν προτάσεως της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ. ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ και όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για τη πορεία της Εκκλησίας μας. Να μετατρέψουμε τις ενορίες μας σε ΖΩΝΤΑΝΑ κύτταρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε κυψέλες δράσης, προσευχής, ιεραποστολής, Μυστηριακής ζωής, με την ευλογία του Θεού.
Ειδικότερα, την Κυριακή της Ορθοδοξίας 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 θα περιαχθεί ΔΙΣΚΟΣ σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς της χώρας υπέρ της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Πηγή : Ορθόδοξη μαρτυρία -Ιεραποστολή

Άγιος Νικόλαος Αχρίδος (Βελιμίροβιτς)

[el]image1 (1)Ο Άγιος Νικόλαος (Βελιμίροβιτς) Επίσκοπος Αχρίδος, της Σερβικής Εκκλησίας, γεννήθηκε το 1880 στην Σερβία. Έλαβε ευρεία μόρφωση ανά την υφήλιο και επέδειξε σπουδαίο συγγραφικό έργο.
Οι υψηλές θεολογικές και φιλοσοφικές μελέτες του τον έκαναν σύντομα γνωστό λαμβάνοντας πέντε διδακτορικούς τίτλους σε διάφορα Πανεπιστήμια του κόσμου.
Επίσκοπος εκλέχθηκε μόλις στα 39 του χρόνια. Ποίμανε με ιδιαίτερη αγάπη και σοφία την επισκοπή του, όμως, η ποιμαντική του διακονία αγκάλιασε στην κυριολεξία όλον τον κόσμο με τα διάφορα ταξίδια του (λόγω εξορίας ή όχι), τη διδασκαλική του δραστηριότητα σε πανεπιστημιακές σχολές αλλά και μέσω του πλήθους των επιστολών και των βιβλίων του.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Εξωτερική Ορθόδοξη Ιεραποστολή με συμμετοχή και Αγιορειτών

Η γνωστή, μεγάλη και δύσκολη οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε σοβαρή, δυσμενή επίπτωση και στην ορθόδοξη εξωτερική ιεραποστολή.
Στην Ινδία ακόμη και σήμερα δίνεται πρωινό και μεσημεριανό συσσίτιο σε φτωχά παιδιά και άστεγους ανάπηρους. Λειτουργούν δωρεάν πέντε ιατρεία και πέντε σχολεία σε απομακρυσμένα χωριά. Στο ορφανοτροφείο θηλέων πολλά κορίτσια σώθηκαν από τη βία και την πορνεία. Στο ορφανοτροφείο αρρένων βρήκαν θαλπωρή πολλά αγόρια και γλίτωσαν από τους κινδύνους της νύχτας και των δρόμων. Με τη συνδρομή των καλών φίλων της ιεραποστολής μαθαίνουν γράμματα πολλά παιδιά, όπως αναφέρει η μοναχή Νεκταρία.
Πηγή : Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα του Χριστού

Τα μπισκότα.


Μια νεαρή κυρία περίμενε την πτήση της στην αίθουσα αναμονής ενός μεγάλου αερολιμένα. Επειδή έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες, αποφάσισε να αγοράσει ένα βιβλίο για να περάσει η ώρα. Αγόρασε επίσης κι ένα πακέτο μπισκότα.

Κάθισε σε μια πολυθρόνα, στην αίθουσα VIP του αερολιμένα, για να διαβάσει με ησυχία. Δίπλα από την πολυθρόνα βάζει τα μπισκότα της, ενώ ένας άνδρας που κάθισε στο διπλανό κάθισμα, άνοιξε το περιοδικό του και άρχισε να διαβάζει.
Όταν πήρε το πρώτο μπισκότο, ο άνδρας πήρε κι αυτός άλλο ένα. Αισθάνθηκε ενοχλημένη αλλά δεν είπε τίποτα. Πηγή :Αηδόνι

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Λειτουργία Εκκλησιαστικών Σεμιναρίων στην Αφρική για ιθαγενείς

Του Σεβ. Μητρ. Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ Κυκκώτη

Περισσότεροι από 300 ιθαγενείς κληρικοί από διάφορες χώρες της Αφρικής είναι απόφοιτοι της Σχολής Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ στη Ναϊρόμπι. Βασικός χρηματοδότης της λειτουργίας του Σεμιναρίου αυτού η Εκκλησία της Κύπρου. Στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής άρχισε τελευταία η λειτουργία Θεολογικής Ακαδημίας για την θεολογική επιμόρφωση κληρικών και λαϊκών κατηχητών από τον τοπικό πληθυσμό.

Παρόμοια διετής Σχολή λειτουργεί και στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια. Λειτουργούν επίσης έκτακτα Εκκλησιαστικά σεμινάρια για επιμορφωτικούς σκοπούς σε θέματα κατηχήσεως και ποιμαντικής δράσεως σε αρκετές Μητροπόλεις και Επισκοπές.
Πηγή : Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής

Ήμαρτον εις τον Ουρανόν και Ενώπιον Σου

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
Η μετάνοια είναι μία από τις πλέον δύσκολες και δυσεύρετες καταστάσεις στη ζωή του ανθρώπου. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης, η αλλαγή του νοός, όπως αυτή εκφράζεται με την παραδοχή εντός μας ότι έχουμε σφάλει είτε στη συμπεριφορά μας και στις επιλογές μας, είτε επειδή παραβιάσαμε όρους και κανόνες είτε επειδή απομακρυνθήκαμε από αυτούς που μας αγαπούνε, αφήνοντας το «εγώ» μας να πρωταγωνιστήσει. Αυτή είναι η μία όψη της μετάνοιας, η οποία έχει ψυχολογικό υπόβαθρο και αποσκοπεί στην εύρεση του τρόπου εκείνου, δια του οποίου ο άνθρωπος θα υπερβεί το βάρος των ενοχών του. Για την πίστη μας όμως η μετάνοια έχει κι ένα δεύτερο περιεχόμενο, οντολογικό και πνευματικό.Πηγή : Συνοδοιπορία

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Η φιλανθρωπική μας Δωροέκθεση από καρδιάς εμπλουτίζεται!

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2012 η φιλανθρωπική μας Δωροέκθεση ΄"από καρδιάς " στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής, ξεκίνησε με σκοπό να ενισχύσει οικογένειες Ελλήνων με προβλήματα επιβίωσης και εργασίας αλλά και την Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Μονής μας στο Μπουσούγκιου της Ουγκάντας.
Μετά την πραγματική συγκινητική προσφορά πολλών ρούχων και παπουτσιών για την προσπάθειά μας, η μικρή μας Δωροέκθεση εμπλουτίζεται τώρα με άλλες προσφορές από πολλούς προσκυνητές.

Κυριακή του Ασώτου

Απόστολος Κυριακής: Α’ Κορ. ς’ 12-20
Ἀδελφοί, πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐ πάντα συμφέρει· πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐκ ἐγὼ ἐξουσιασθήσομαι ὑπό τινος. 13 τὰ βρώματα τῇ κοιλίᾳ καὶ ἡ κοιλία τοῖς βρώμασιν· ὁ δὲ Θεὸς καὶ ταύτην καὶ ταῦτα καταργήσει. τὸ δὲ σῶμα οὐ τῇ πορνείᾳ, ἀλλὰ τῷ Κυρίῳ, καὶ ὁ Κύριος τῷ σώματι· 14 ὁ δὲ Θεὸς καὶ τὸν Κύριον ἤγειρε καὶ ἡμᾶς ἐξεγερεῖ διὰ τῆς δυνάμεως αὐτοῦ. 15 οὐκ οἴδατε ὅτι τὰ σώματα ὑμῶν μέλη Χριστοῦ ἐστιν; ἄρας οὖν τὰ μέλη τοῦ Χριστοῦ ποιήσω πόρνης μέλη; μὴ γένοιτο. 16 ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι ὁ κολλώμενος τῇ πόρνῃ ἓν σῶμά ἐστιν; ἔσονται γάρ, φησίν, οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν· 17 ὁ δὲ κολλώμενος τῷ Κυρίῳ ἓν πνεῦμά ἐστι. 18 φεύγετε τὴν πορνείαν. πᾶν ἁμάρτημα ὃ ἐὰν ποιήσῃ ἄνθρωπος ἐκτὸς τοῦ σώματός ἐστιν, ὁ δὲ πορνεύων εἰς τὸ ἴδιον σῶμα ἁμαρτάνει. 19 ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι τὸ σῶμα ὑμῶν ναὸς τοῦ ἐν ὑμῖν  Ἁγίου Πνεύματός ἐστιν, οὗ ἔχετε ἀπὸ Θεοῦ, καὶ οὐκ ἐστὲ ἑαυτῶν; 20 ἠγοράσθητε γὰρ τιμῆς· δοξάσατε δὴ τὸν Θεὸν ἐν τῷ σώματι ὑμῶν καὶ ἐν τῷ πνεύματι ὑμῶν, ἅτινά ἐστι τοῦ Θεοῦ.
Σώμα άγιο και ιερό

Δούλοι στις ηδονές;

Στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα ο απόστολος Παύλος απαντά σ’ ένα σαθρό επιχείρημα που κάποιοι ανώριμοι πιστοί έλεγαν: «Πάντα μοι έξεστι». Τώρα που ελευθερωθήκαμε από τη δουλεία του νόμου της Παλαιάς Διαθήκης, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, έλεγαν. Και τους απαντά ο θείος Απόστολος: «αλλ’ ου πάντα συμφέρει».

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ιερατικά είδη για την Αφρική.(Τα νέα από την ομάδα ιεροραπτικής)


Από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής δημιουργήθηκε δειλά στην αρχή και πιο οργανωμένα στη συνέχεια, μία ομάδα Ιεροραπτικής με σκοπό να κατασκευάζει ιερατικές στολές και άλλα ιερατικά είδη για τις ανάγκες της Ορθόδοξης Εκλησίας της Ουγκάντας αλλά και άλλων Αφρικανικών χωρών.Από τότε μέχρι σήμερα η ομάδα αυτή έχει δημιουργήσει πολλά Ιερατικά καλλύματα για τους Ναούς αλλά και τους ιερείς.