Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ένας άνθρωπος σταματά ένα βάρβαρο έθιμο

Το εορταστικό κλίμα των ημερών μάς δυσκολεύει να θυμηθούμε μία εντυπωσιακή πράξη που συνδέεται με την ιστορία της Εκκλησίας. Μια πράξη που έθεσε τέρμα σε ένα άγριο έθιμο, που για αιώνες θεωρούνταν ισοδύναμο της ψυχαγωγίας του ρωμαϊκού κόσμου. Και αυτό δεν ήταν παρά το έθιμο της μονομαχίας, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι άνθρωποι (δούλοι συνήθως) μονομαχούσαν μεταξύ τους – κατά κανόνα μέχρι θανάτου – κάτω από τις επευφημίες ενός εκστασιασμένου από το αίμα πλήθους.
Πηγή :Πεμπτουσία

Όλα αυτά έμελλε να σταματήσουν χάρη στη γενναιότητα ενός και μόνο ανθρώπου. Ο μοναχός Τηλέμαχος, καταγόμενος από την Ασία, δεν άντεχε πλέον σε μια κοινωνία που ήθελε να θεωρείται χριστιανική, να περιλαμβάνει στους κόλπους της μία τόσο απάνθρωπη συνήθεια. Αγανακτισμένος, λοιπόν, εισήλθε την 1η Ιανουαρίου του 404 μ.Χ. στο Κολοσσαίο, απαιτώντας την άμεση διακοπή της «παράστασης», στο όνομα του Χριστού. Εξαγριωμένο το πλήθος, άρχισε να τον αποδοκιμάζει και μέσα σ’ αυτό το πανδαιμόνιο, ένας μονομάχος τον κτύπησε άσχημα και τον έριξε στο έδαφος. Ο μοναχός δεν το έβαλε κάτω, μάζεψε τις δυνάμεις του, σηκώθηκε και επανέλαβε τα ίδια. Οργισμένος ένας άλλος μονομάχος, έσυρε το ξίφος του και τον θανάτωσε.
Το πλήθος, αιφνιδιασμένο από την τροπή που πήραν τα πράγματα, σιώπησε έξαφνα και θορυβημένο άρχισε να εγκαταλείπει το στάδιο. Η πράξη του Τηλέμαχου δημιούργησε αίσθηση σε όλη τη Ρώμη και τρεις μέρες αργότερα ο αυτοκράτορας Ονώριος, επηρεασμένος από τον αντίκτυπο της θαρραλέας και ηρωικής πράξης του Τηλεμάχου, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύονταν στο εξής η συνήθεια των μονομαχιών.
Με την πράξη του αυτή, σηματοδοτήθηκε η στροφή της κοινωνίας προς τον ασπασμό των χριστιανικών πολιτισμικών ιδεωδών. Ο άγιος Τηλέμαχος τιμάται την 1η Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου