Από την Live-Pedia.gr
Κράτος της Ανατολικής Αφρικής, πάνω στον Ισημερινό. Έχει έκταση 236.040 τ. χλμ. και πληθυσμό 24.699.073 κατ. (εκτίμηση 2002). Πρόκειται για μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Αφρικανικής ηπείρου (104,6 άτομα ανά τ. χλμ.). Βόρεια συνορεύει με το Σουδάν, δυτικά με τη Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), νότια με τη Ρουάντα και την Τανζανία και ανατολικά με την Κένυα και βρέχεται από τη λίμνη Βικτόρια. Πρωτεύουσα του κράτους είναι η πόλη Καμπάλα, με 773.000 κατ.
Ι. ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Μορφολογία εδάφους
Η γεωμορφολογία της χώρας παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία: ψηλά οροπέδια, εκτεταμένα δάση, ελώδεις εκτάσεις, ξερές πεδιάδες και οροσειρές με μεγάλο υψόμετρο. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αποτελεί τμήμα του μεγάλου οροπεδίου της Κεντρικής Αφρικής. Στα νοτιοδυτικά βρίσκεται η οροσειρά Ρουβενζόρι, με ψηλότερο το όρος Μαργκερίτα, και τα ηφαιστειακά όρη Βιρούνγκα, που έχουν μέγιστο υψόμετρο 4. 130 μ. (κορυφή Μουχαβούρα). Ψηλές ηφαιστειακές οροσειρές δεσπόζουν και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, με ψηλότερα τα όρη Έλγκον (4.320 μ.). Στα νοτιοανατολικά απαντούν ξερές εκτάσεις.
Υδρογραφία
Η Ουγκάντα διαθέτει πλούσιο υδρογραφικό δίκτυο, με σημαντικούς ποταμούς και πλούσιες λίμνες. Κύριο υδάτινο ρεύμα είναι ο ποταμός Νείλος, που ξεκινά από τη λίμνη Βικτόρια (Νείλος της Βικτόρια), καταλήγει στη λίμνη Αλβέρτου (Νείλος του Αλβέρτου) και κατευθύνεται πάλι προς τα βόρεια. Άλλοι αξιόλογοι ποταμοί είναι ο Καφού και ο Άσουα, παραπόταμος του Νείλου.
Στην Ουγκάντα ανήκουν τμήματα των μεγαλύτερων λιμνών της Αφρικής, όπως η λίμνη Βικτόρια (68.420 τ. χλμ.), η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής και τρίτη στον κόσμο, που αποτελεί σημαντική πηγή τροφής για τους κατοίκους της περιοχής, η λίμνη Αλβέρτου, η λίμνη Εδουάρδου. Σημαντικές είναι επίσης οι λίμνες Κιόγκο και Γεωργίου στο εσωτερικό της χώρας.
Κλίμα
Αν και η Ουγκάντα βρίσκεται στον Ισημερινό, το κλίμα της είναι σχετικά ήπιο, εξαιτίας του μεγάλου υψομέτρου σε πολλές περιοχές της. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται συνήθως ανάμεσα στους 16° C και τους 25° C. Οι βροχοπτώσεις φτάνουν τα 1.250 mm στην περιοχή της λίμνης Βικτόρια, μειώνονται ωστόσο στις βόρειες περιοχές (750 mm).
Χλωρίδα - Πανίδα
Στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας κυριαρχεί η δασώδης σαβάνα, ενώ στις νότιες επαρχίες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η πανίδα της Ουγκάντα είναι η τυπική άγρια πανίδα της περιοχής. Περιλαμβάνει ζέβρες, αφρικανικούς ελέφαντες, τσίτα, γορίλες, χιμπατζήδες, λεοπαρδάλεις, κροκόδειλους του Νείλου, καμηλοπαρδάλεις, ιπποποτάμους, αντιλόπες, βουβάλια, όπως επίσης γύπες, διάφορα είδη γερακιών και οχιάς. Για την προστασία της πανίδας της χώρας έχουν δημιουργηθεί Εθνικά Πάρκα, όπως αυτό του Ρουβενζόρι και του Καμπαρέγκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου