Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Τα πήλινα ζωγραφισμένα σπίτια του Tiebele!

          
tiebele4
Στα νότια της Μπουργκίνα Φάσο στη Δυτική Αφρική, κοντά στα σύνορα με την Γκάνα, βρίσκεται ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Tiebele. Η φυλή Kassena κατοικεί εκεί με βασική εμπορική δραστηριότητα τη γεωργία και εν μέρει την κτηνοτροφία. Αιώνες πριν τα σπίτια του χωριού κατασκευάζονταν από χώμα, άχυρο και ξύλα, κάτι που συμβαίνει και σήμερα, καθώς οι κάτοικοι συνεχίζουν απτόητοι την πολιτιστική και αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου.
Μάλιστα αυτό που κάνει το Tiebele ξεχωριστό ανά τον κόσμο είναι η χειροποίητη ζωγραφική στους τοίχους και στις προσόψεις των σπιτιών η οποία γίνεται αποκλειστικά από γυναίκες. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δύσκολη και απαιτεί μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι γυναίκες ζωγραφίζουν τους τοίχους χρησιμοποιώντας χρωματισμένη λάσπη και άσπρη κιμωλία, ενώ τα σχέδια είναι εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή, τη θρησκεία και τις παραδόσεις.
πηγή Διακόνημα

tiebele5
tiebele2
tiebele6
tiebele3
tiebele9
tiebele8
tiebele7
Ευαγγελία Αναστασάκη
Πηγή:  perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου