Του Σεβ. Μητρ. Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ Κυκκώτη
Περισσότεροι από 300 ιθαγενείς κληρικοί από διάφορες χώρες της Αφρικής είναι απόφοιτοι της Σχολής Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ στη Ναϊρόμπι. Βασικός χρηματοδότης της λειτουργίας του Σεμιναρίου αυτού η Εκκλησία της Κύπρου. Στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής άρχισε τελευταία η λειτουργία Θεολογικής Ακαδημίας για την θεολογική επιμόρφωση κληρικών και λαϊκών κατηχητών από τον τοπικό πληθυσμό.
Παρόμοια διετής Σχολή λειτουργεί και στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια. Λειτουργούν επίσης έκτακτα Εκκλησιαστικά σεμινάρια για επιμορφωτικούς σκοπούς σε θέματα κατηχήσεως και ποιμαντικής δράσεως σε αρκετές Μητροπόλεις και Επισκοπές.
Πρώτος Επίσκοπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας είναι ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, ο οποίος μαρτύρησε μάλιστα με τη ζωή του το 62 μ. Χ. Το άγιο έργο των Αποστόλου Μάρκου συνέχισαν επάξια οι διάδοχοι του και οι κατά τόπον συνεργάτες τους κληρικοί.
Από τον πρώτο αιώνα μέχρι σήμερα πολλές οι μορφές της Αλεξανδρινής Εκκλησίας που δραστηριοποιήθησαν στον χώρο της Ιεραποστολής. Ανάμεσα τους ο Μέγας Αθανάσιος, ο άγιος Κύριλλος, ο άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς, ο άγιος Μελέτιος ο Πηγάς και στη σύγχρονη εποχή οι μακαριστοί Πατριάρχες Μελέτιος Μεταξάκης, Χριστόφορος, Νικόλαος, Παρθένιος και Πέτρος και φυσικά ο θαυματουργός άγιος Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Νεκτάριος Πενταπόλεως, ιδιαίτερα με το μεγάλης σημασίας αξιόλογο συγγραφικό θεολογικό του έργο. Μεγάλες μορφές της σύγχρονης Ιεραποστολής στο χώρο της Αφρικανικής Ηπείρου, όπου έχουμε την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής είναι οι μακαριστοί Ιεραπόστολοι Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, Χαρίτων Πνευματικάκης, Κοσμάς Ασλανίδης και η μαμά Σταυρίτσα Ζαχαρίου και τόσοι άλλοι που ο Θεός γνωρίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου