Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή με λίγα λόγια και απλά για τα παιδιά


Πηγή : 
Ο Χριστός είπε στους μαθητές του. "Πορευθέντες µαθητεύσατε πά­ντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος..."

 Δηλαδή πηγαίνετε να πείτε σε όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για μένα και για τα λόγια που είπα. Πηγαίνετε να βαπτίσετε όποιον θέλει να πιστέψει και να αγαπήσει εμένα.
Εντάξει Χριστέ μας, είπαν οι μαθητές, θα πάμε σε όλο τον κόσμο και θα πούμε σε όλους τους ανθρώπους για σένα όποια γλώσσα και αν μιλάμε οι άνθρωποι αυτοί και όποιο χρώμα και αν έχει το δέρμα τους. Θα γίνουμε Απόστολοι
Οι ιεραπόστολοι Αιδέσιος και Φρουμέντιος είπαν τα λόγια του Χριστού στους ανθρώπους στην Αιθιοποία και τους έκαναν χριστιανούς.

 Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς

Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ έστειλε 2 αδέρφια από την Θεσσαλονίκη τον Κύριλλο και το Μεθόδιο να πούνε τα λόγια του Χριστού στους Σλάβους. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφτιαξαν μια καινούργια αλφαβήτα στη σλαβική γλώσσα για να μπορέσουν οι άνθρωποι που έμεναν στις σλαβικές χώρες να καταλάβουν τι θα τους λένε και να διαβάσουν βιβλία που έλεγαν για το Χριστό. Πολλοί Σλάβοι πίστεψαν στο Χριστό και είπαν ευχαριστώ στον Κύριλλο και το Μεθόδιο που τους μίλησαν για το Χριστό.

 Ιεραποστολή στην Ανατολή

Οι χριστιανοί ιεραπόστολοι πήγαν να πούνε τα λόγια του Χριστού και στην Ανατολή. Πήγαν σε πολλές χώρες και είπαν πόσο καλός είναι ο Χριστός και πόσο πολύ βοηθάει τους ανθρώπους. Στις χώρες αυτές οι ιεραπόστολοι έχτισαν εκκλησίες και σχολεία και βοηθούσαν τους φτωχούς και άρρωστους ανθρώπους.H ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική σήμερα
Οι ιθαγενείς της Αφρικής ανακαλύπτουν την Ορθοδοξία
Θυμόμαστε από τις προηγούμενες ενότητες πως ιεραπόστολοι είναι όλοι εκείνοι που ακολουθούν την εντολή του Χριστού, να διαδώσουν το Ευαγγέλιο στα πέρατα της οικουμένης.
Στην Αφρική η ιεραποστολική δράση ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Ιεραπόστολοι από την Ευρώπη και την Αμερική συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κηρύττουν ότι ο Χριστός αγαπάει το ίδιο όλους τους ανθρώπους σε όποια φυλή κι αν ανήκουν, όποιο χρώμα κι αν έχουν. Αλλά δεν περιορίζονται μόνο στο κήρυγμα. Βοηθούν τους Αφρικανούς και στα προβλήματά τους. Οργανώνουν σχολεία όπου μαθαίνουν τα παιδιά τους γράμματα, ιατρεία όπου τους ενημερώνουν για θέματα υγείας, συσσίτια για όλους. Οι Αφρικανοί μέσα από αυτές τις πράξεις προσφοράς γνωρίζουν το Χριστό της αγάπης και της ελευθερίας.
Όσοι πιστεύουν στο Χριστό βαπτίζονται, μετέχουν στα Μυστήρια, καταλαβαίνουν το χριστιανικό γάμο, γίνονται ιερείς. Εκδηλώνουν την πίστη και τα συναισθήματά τους στη χριστιανική λατρεία. Δε διστάζουν μάλιστα να ζωγραφίζουν το Χριστό …μαύρο. Το ίδιο ζωγραφίζουν και την Παναγία, τη μεγάλη μητέρα όλων μας, όπως την αποκαλούν.

ιθαγενείς (ο ιθαγενής): Αυτοί που κατοικούν στον τόπο γέννησης και καταγωγής τους.
φυλή: Σύνολο ανθρώπων με κοινή καταγωγή και κοινό χρώμα.
Μυστήρια: Καθεμιά από τις επτά ιερές Ακολουθίες της ορθόδοξης Εκκλησίας (Βάπτισμα, Χρίσμα, Θεία Ευχαριστία, Εξομολόγηση, Ευχέλαιο, Γάμος, Ιεροσύνη).

εικόναΟ μαύρος Χριστός
Γυρεύω έναν ντόπιο ζωγράφο,
για να μου φτιάσει ένα μαύρο Χριστό.
Να μου ζωγραφίσει τον Κύριό μου και Πατέρα μου
μ’ έναν όμορφο χιτώνα
σαν κι αυτόν που φοράει ο δικός μου γονιός.
Άκουσέ με, Χριστέ μου και Πατέρα μου:
οι λευκοί σε παράστησαν
σαν έναν ωραίο άντρα από τη δική τους φυλή,
οι κόκκινοι Ινδιάνοι σε ζωγράφισαν
ίδιο μαζί τους,
οι κίτρινοι σου δάνεισαν το χρώμα τους.
Θα αρνηθείς τώρα
να πάρεις και το δικό μου χρώμα,
το μαύρο;
(Aφρικανική ποίηση από το περιοδικό «Πάντα τα Έθνη», τεύχος 3, 1982)

Η ορθόδοξη ιεραποστολή στην Ουγκάντα και στην Κένυα
Σχέδιο 1
H Ουγκάντα και η Κένυα αποτελούν δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα ιεραποστολικής δράσης στην Αφρική, που αξίζει να μελετήσουμε με προσοχή.
Στην Ουγκάντα, μια περιοχή ταλαιπωρημένη από τις συχνές πολεμικές συγκρούσεις, οι κάτοικοι κάνουν προσπάθειες να ξεπεράσουν τα καθημερινά προβλήματά τους. Με τη βοήθεια ορθόδοξων ιεραποστόλων απ’ όλο τον κόσμο, η Ουγκάντα προσπαθεί να αναπτύξει τις γεωργικές καλλιέργειές της, να κτίσει ναούς, σχολεία και να γιατρέψει τις πληγές από τους πολέμους.
εικόναΣτην Κένυα, το έργο αγάπης της ορθόδοξης ιεραποστολής κάνει έντονη την παρουσία του. Παρέχονται φάρμακα, τρόφιμα και κάθε δυνατή φροντίδα στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Xτίστηκαν νηπιαγωγεία, σχολεία, Πολυτεχνική σχολή στην περιοχή των Μασσάι. Iδρύθηκε Γυμνάσιο και Iερατική Σχολή. Βέβαια, μη φανταστεί κανείς πως όλα αυτά είναι πάντα καλοφτιαγμένα, όπως τα συναντούμε στη χώρα μας. Σχολείο εκεί μπορεί να είναι ένα υπόστεγο ή ένα δέντρο με μερικούς πάγκους για θρανία. Εκκλησία μπορεί να είναι μια καλύβα από ξερό χορτάρι*. Κι όταν λένε οι Κενυάτες Χαραμπέ**, εννοούν «προσφορά αγάπης σε χρήμα ή σε είδος από το υστέρημά μου», που σημαίνει πως ο χριστιανισμός υπάρχει στις καρδιές των ανθρώπων όλου του κόσμου, μόνο που δεν το γνωρίζουν πάντα!

Το όνομα μου είναι Μουτότο. Έτσι με φωνάζουν, συνήθως για να με προστάξουν να κάνω βαριές δουλειές. Μουτότο στα σουαχίλι θα πει «παιδί». Οι γονείς μου είχαν φύγει για τον ουρανό πριν μεγαλώσω και δεν τους θυμάμαι. Κανείς δεν ασχολήθηκε να δώσει ένα κανονικό όνομα σ’ εμένα και τη μικρή αδελφή μου. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι μια μέρα ήρθε η ξαδέλφη της μητέρας μου και μας πήρε να ζήσουμε στην αχυροκαλύβα που έμενε με τον άντρα της και τα έντεκα παιδιά της και ξαδέλφια μου. 
 Το περιπετειώδες ταξίδι ενός παιδιού χωρίς όνομα, στερημένου από το σπίτι του και κάθε λογής ασφάλεια. Η ζωή του στην Αφρική, η πείνα, οι αρρώστιες... Αλλά και η πάλη με τις δυσκολίες, η ελπίδα που ξεπροβάλλει, η πίστη που γεννιέται στην αγκαλιά μιας καινούργιας οικογένειας και την αρχή μιας νέας ζωής... Με την αγορά κάθε βιβλίου προσφέρετε 1 ευρώ στην ιεραποστολή του Κολουέζι στην επαρχία Κατάνγκα του Κονγκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου