Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Κανάγκας Θεοδόσιος.

entronisi kanagas proti 1
Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ λειτούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέου Κανάγκας με συλλειτουργούντες τους αγίους Αρχιερείς Αμαθούντος Νικόλαο (της Εκκλησίας της Κύπρου), Κατάγκας Μελέτιο, Κινσάσας Νικηφόρο, Βαβυλώνος Θεόδωρο και τον νέο Μητροπολίτη Κανάγκας Θεοδόσιο.
πηγή : Ρομφαία


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Κανάγκας κ. Θεοδοσίου κατά την τάξη του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.
Τον νέο Μητροπολίτη προσήγαγαν στον Μακαριώτατο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κατάγκας κ. Μελέτιος και Κινσάσας κ. Νικηφόρος.
Ο Μακαριώτατος εκφράστηκε με θερμά λόγια για τον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη Κανάγκας δίδοντάς του συμβουλές, προτροπές και οδηγίες για τη διαποίμανση του λαού του Θεού. Τόνισε ακόμη την τιμή και την ευλογία που του επεφύλαξε ο Θεός να εκλεγεί και να χειροτονηθεί πρώτος Επίσκοπος Κανάγκας του Κογκό.
Του συνέστησε να ακολουθήσει τα βήματα των μεγάλων Ιεραποστόλων που διακόνησαν τους πιστούς της Αφρικής.
Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ιεραποστολική Αδελφότητα Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ» για την αποστολή μελών της Αδελφότητος και των συνεργαζομένων με αυτή γυναικείων Αδελφοτήτων στο έργο της Ιεραποστολής.
Ευχαρίστησε τους ιεραποστολικούς Συλλόγους «Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής», «ο Πρωτόκλητος», «Απόστολος Βαρνάβας» κ.ά.
Προέτρεψε τον νέο Μητροπολίτη να κοιτάξει το πλήθος των πιστών που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, λέγοντάς του να κρατήσει αυτή την εικόνα της έκδηλης αγάπης και χαράς του πιστού λαού χαραγμένη για πάντα στην καρδιά του.
Επίσης του υπενθύμισε ότι δεν θα είναι μόνος σ΄ αυτόν τον αγώνα της Ιεραποστολής, αλλά θα έχει κοντά του μετά Θεόν τον ίδιο τον Πατριάρχη, όπως επίσης όλη την Πάτρα και το Αγρίνιο, πόλεις με τις οποίες συνδέεται.
Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Κανάγκας βαθιά συγκινημένος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι καλείται να αναλάβει τη διαποίμανση της Κανάγκας και του Κασάι, περιοχών που εκλέισαν και εδόξασαν μεγάλα αναστήματα, ζώσες εικόνες του Κυρίου, αείμνηστοι: Αρχιμανδρίτες Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, Χαρίτων Πνευματικάκης, Αθανάσιος Ανθίδης και ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος.
Ακόμη είπε μεταξύ των άλλων: «Έρχομαι σήμερον περιβεβλημένος την επισκοπικήν χάριν, ευθύνην και εξουσίαν, όχι εν υπεροχή αξιώματος αλλά «διακονήσαι και όχι διακονηθήναι», γινόμενος «τοις πάσι τα πάντα» και πατέρας στοργικός και αδελφός και φίλος και πνευματικός οδηγός και ποιμενάρχης «εν κόπω καί μόχθω, εν αγρυπνίαις πολλάκις». Θέλω να τρέξω να αγκαλιάσω τους αδελφούς μου τους Κασαΐτες, τα πνευματικά μου παιδιά που σαν διψασμένα ελάφια αναζητούν την σωτηρία της ψυχής τους. Παιδιά μου, δεν ήλθα να φύγω, ήλθα να μείνω, ήλθα για σας, να πάμε στον παράδεισο μαζί!!! Αυτή θα είναι φαντάζομαι και η ευχή του Μεγάλου Πνευματικού μας Πατέρα, του Πάπα και Πατριάρχου μας!!!».
«Όλως ευγνωμόνως στρέφω την σκέψη μου προς τον Πατριάρχη της αγάπης, τον Ιεραπόστολον Πατριάρχην κ.κ. Θεόδωρον τον Β΄, τον κλεΐζοντα τον Πατριαρχικόν Θρόνον της Αλεξανδρείας, τον Ορθόδοξον Πατέρα όλης της Αφρικής, όπου αυτές τις ημέρες πήρε το ραβδάκι του και έφθασε στην μακρινή Κανάγκα, για να αγκαλιάσει τα πνευματικά του παιδιά και να ευλογήσει την είσοδο μου στην νέα μου επισκοπική διακονία. Τα λόγια μου αδυνατούν να εκφράσουν λόγους ευχαριστίας. Η μοναδική λέξη που μπορεί να περιγράψει την αγιωσύνη σας, Μακαριώτατε, είναι η λέξη Πατέρας, στοργικός Πατέρας. Πατέρας που ξέρει να πονά και να αγαπά. Σας θαυμάζουμε και σας αγαπούμε όλοι μας, Μακαριώτατε, θα προσευχόμαστε υΐκώς για εσάς, να σας χαρίζει πολλά πολλά έτη ο Θεός για να διευθύνετε το αλεξανδρινό τιμόνι της Εκκλησίας. Σας ευχαριστούμε που κοπιάσατε και βρίσκεστε αυτές τις μέρες κοντά μας».
Ευχαρίστησε όλους τους Αρχιερείς, ιδιαιτέρως τον τοποτηρητήν της Μητροπόλεως, Μητροπολίτην Κινσάσας κ. Νικηφόρον.
Επίσης ευχαρίστησε τον Κυβερνήτη της Κανάγκα και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Κογκό.
Ευχαρίστησε από καρδιάς τους Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομο, Ακαρνανίας κ. Κοσμά και τον Επίσκοπο Ευκαρπίας κ. Ιερόθεον, την Αδελφότητα Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ», τις αδελφές χριστιανικών Αδελφοτήτων που υπηρετούν το ιεραποστολικό έργο στην Κανάγκα, την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους ιεραποστολικούς Συλλόγους που με αγάπη στηρίζουν την Ιεραποστολή.
Μετά το πέρας της τελετής Ενθρονίσεως ο Πατριάρχης διόρισε τον Αρχιμ. Χαρίτωνα Musungayi Πατριαρχικό Επίτροπο της νέας Επισκοπής Γκόμας και στη συνέχεια προχείρισε Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Ανδρέα Kayaya.
Την ίδια ημέρα τα εκπαιδευτήρια «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» παρουσίασαν προς τιμήν του Μακαριωτάτου εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη των λαών και στην αξία της ιερατικής διακονίας. Τα παιδιά εκδήλωσαν την χαρά τους για την παρουσία του Πατριάρχου.
Παρουσίασαν ποιήματα, ταμπλώ και τραγούδια στα γαλλικά και στα ελληνικά. Οι γονείς των μαθητών προσέφεραν συμβολικά στον Πατριάρχη ένα δώρο παραδοσιακής αφρικανικής τέχνης.
Ο Πατριάρχης με τη σειρά του προσέφερε στα σχολεία μια ασημένια εικόνα της Παναγίας.
Στο λόγο του, μεταξύ των άλλων, χαρακτήρισε τα παιδιά των σχολείων της Ιεραποστολής ως το μέλλον του Κογκό και προέτρεψε τους μαθητές και τις μαθήτριες να κρατήσουν αναμμένο το φως μέσα στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου